Žampionové krokety

Dneska si dáme recept na úžasnou přílohu. Jak jinak než z brambor! 😂

Je to zase jeden z těch super variabilních receptů, do kterých můžete použít cokoliv, co máte doma. Takže krokety nemusí být vůbec žampionové, ale třeba brokolicové nebo květákové. Anebo prostě jenom bramborové, že jo. 😉

Navíc se dají skvěle zamrazit, takže je můžete mít připravené dopředu.

Na 40 kroket potřebujeme: 
10 žampionů
4 uvařené a vychlazené větší brambory
100 ml piva
100 g kukuřičné mouky
sůl

Žampiony nakrájíme nadrobno a zhruba 10 minut dusíme doměkka na pánvi v pivu. Odstavíme a přidáme rozmačkané brambory a mouku. Ochutíme. Vypracujeme hladké trošililinku lepivé těsto. Z něj vyšouláme kuličky.

Kuličky můžeme, ale nemusíme obalit. Pokud se rozhodneme je obalit (budou křupavější), připravíme si ještě dvě mističky.

V jedné vytvoříme hustší směs mouky, piva a koření (tymián, uzená paprika, sůl, pepř). Zbytek si pak můžete uschovat ve sklenici v chladničce na příště. Stačí pak pořádně rozmíchat a přidat zase trochu piva. 😉

Do druhé si můžeme dát strouhanku, nadrcené kukuřičné vločky, nadrcené ovesné vločky nebo třeba mleté ořechy (na obrázku). Každou kuličku pořádně smočíme v první misce a po okapání obalíme v druhé. Krokety můžeme smažit ve větší vrstvě oleje (nebo ve friťáku). Já dávám přednost pečení v troubě – na 220°C zhruba 15 minut. Zároveň s kroketami můžete upéct i zbytek oběda – na obrázku třeba robi v těstíčku a kukuřičných vločkách. 😉 

A když přidáte majolku z aquafaby, bude to hotová slast. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: