Plněné koblížky

Tohle počasí svádí k jedinýmu – sezení za pecí a cpaní se koblihama!🍩🍩🍩

Jako jasně, můžete si pro ně zajít do tý plískanice do nějakýho vegan hipsta bistra a za sedm pětek si koupit jednu. A nebo! si jich můžete udělat v klídku doma asi tak dvě stě za stejnou cenu. 😂

A rozhodně nepočítejte s tím, že je nebudete mít ke snídani, svačině, obědu, svačině, večeři a další snídani… 😋😎

Na těsto potřebujeme: 
1 droždí
2 lžíce cukru
350 g špaldové celozrnné mouky, 
150 g pohankové mouky, 
2 lžíce oleje, 
3 lžíce rumu (v případě, že jste ještě drsnější abstinent než já, klidně vynechte 🤭), 
250 ml vlažného ovesného mléka,
špetku soli 
hrst směsi drcených semínek a ořechů (dýňová, slunečnicová, lněná, lískáče, vlašáky)

Droždí nadrobíme do mísy a rozpatláme s cukrem a přidáme zbytek přísad (kromě semínek). Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které skoulíme do bochánku a uložíme zpátky do mísy. Necháme kynout pod utěrkou v teple asi tři čtvrtě hodiny.

Zatímco nám těsto kyne, můžeme si připravit náplň. Zázraky na fotce jsou s mákem (jo, už mám zase mlýnek!), ale můžete je plnit i marmoškou nebo nechat bez náplně (v tom případě vám pak stačí vyšoulat kuličky a máte to vlastně bez práce😅).

Na makovou náplň potřebujeme: 
100 g mletého máku
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu (taky klidně vynechte)
100 ml makového mléka
2 lžíce vanilkového pudingu nebo škrobu

Všechno dejte do rendlíčku a za stálého míchání přiveďte k varu a nechte zhoustnout.

Do vykynutého těsta zapracujte ještě směs semínek a rozdělte ho na dvě poloviny. Obě vyválejte na placku o výšce půl centimetru. Na jednu placku si naznačte kolečka (velikost záleží na tom, jak velké koblížky chcete – já jsem chtěla malé, a tak jsem použila kelímek z jogurtovače; hrnek nebo sklenička poslouží stejně dobře). 

Na naznačená kolečka položte náplň. A to radši míň než víc. Rozhodně se vám bude zdát, že jí dáváte sakra málo. Ale pokud dáte náplně příliš mnoho, stejně vám vyteče a kobliha nebude držet. 😱😭😰

Jakmile zaplníte všechna kolečka, vezměte druhou placku a opatrně ji položte na tu první. Okolo hromádek s náplní těsto lehce přitlačte prsty, abyste si spoje zpevnili. Vykrajovátkem vykrojte všechna kolečka a opatrně si je přesuňte na pomoučený vál nebo prkýnko. Koblížky nechte ještě asi patnáct minut kynout. Zbylé těsto znovu zpracujte na dvě placky a pokračujte tak dlouho, dokud vám nějaké zbývá. Z posledních kousíčků prostě jen vykoulejte kuličky a přidejte na vál k ostatním.

V hrnci si rozehřejte olej – musí ho být dost, aby koblihy plavaly (i proto jsem raději zvolila menší velikost, aby ho nebylo potřeba tolik). Do oleje vhoďte kousíček těsta. Jak se začne smažit, jste na správný teplotě.

Koblížky vkládejte postupně do rozpáleného oleje (prý ideálně horní stranou dolů, prý jsou pak hezčí, nevím 😂😂). Doba smažení se bude lišit podle velikosti, ale je to fakt jenom chvilka – že je koblížek z jedné strany hotový, poznáte tak, že po okrajích začne hezky hnědnout. V tu chvíli ho přetočte, aby se hezky opálil i na druhé straně.

Pak je vyndejte a nechte okapat. Až trochu vychladnou, můžete je ještě vykoupat v moučkovém cukru, nebo třeba jen posypat navrchu.

Tak koblihám a peci zdar! 😊

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: