Houskový knedlík

Jako jo, brambory jsou prostě brambory a nic na světě na ně nemá…😎

Ale takovej knedlík s pořádně hutnou omáčkou prostě taky není k zahození. 😉

Houskový knedlík patří mezi kynutá těsta, takže to sice dlouho trvá, ale jenom proto, že musíme počkat, než vykyne. Jinak je to práce na patnáct minutek. ☺️

Na dvě šišky (ca 30 plátků) potřebujeme:

půlku droždí
lžičku cukru
lžičku soli
500 g hrubé mouky
200 ml vlažné vody
tvrdou housku/rohlík/veku/něco

Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme s cukrem dohladka. Přidáme lžíci vody a lžíci mouky, promícháme a na deset minut uložíme na teplé místo. Pak přidáme zbytek mouky a vody a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které uložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a uložíme na hodinu (možná i hodinku a půl) do tepla.

Do tepla znamená třeba ke kamnům, k topení a nebo do peřin (pak je dobrý dávat pozor a nelehnout si do toho, že jo 😂).

Že je těsto připravené, poznáte jednoduše – strčíte do něj prstem a ďolík už se nevrátí zpátky. 😉

Po vykynutí do těsta zapracujeme ještě nakrájenou housku (ideálně na centimetrové čtverečky) a vyválíme šišky o průměru pět centimetrů.

Knedlíky pak můžeme vařit na páře nebo klasicky ve vodě (ale škoda vody, že jo). Já si ještě každou šišku před vařením zabalím do ubrousku nebo utěrky a vařím v něm. Knedlíky jsou pak hezky rovnoměrné.

Pokud budete vařit na páře, tak vám stačí v hrnci pár cenťáků vody. Na dno položte pařáček a utěrku. Jakmile se bude voda vařit, vložte šišku a přiklopte. Vaříme asi 25 minut.

Po uvaření knedlík vyndejte a rozbalte a zlehka propíchejte kolem dokola vidličkou, aby se nesrazil. 

Nechte ho chvilku vychladnout a pak teprve nakrájejte. Jinak by se vám mohl stlačit a místo krásných oválků byste měli blemcanec. 😀 

 Nejlepší na krájení je nůž se zoubky. 

Tak už chybí jenom gulášek nebo svíčková. 🤭

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

%d blogerům se to líbí: